Welke spreekwoordelijke ‘jas’ houd jij nog aan bij mooi weer?

Doe hem uit! Het is bijna zomer!

Welke jas? Mooi weer? Wat bedoel  je? Ik hoor het je denken.   photo-1430390456011-25ac9244999c

Ik zal het uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Stel dat je bent opgegroeid in een gezin met een behoorlijk dominante vader of moeder.

Als er aan de keukentafel een discussie ontstond dan werd jouw mening altijd weggewuifd. De boodschap was duidelijk dat jij je mening niet hoefde te geven want jij wist er toch niets van. Je was nog veel te jong en je moest vooral je mond houden.

In het begin ging je de discussie nog wel aan, maar als je dat deed betekende dat vooral ruzie en dat gaf je een slecht en naar gevoel. Naar je geluisterd werd er toch niet.

Om ruzie en een slecht gevoel te voorkomen heb je dus meegekregen de confrontatie vooral niet aan te gaan, omdat dat geen enkele zin had. Je bent je bescheiden gaan opstellen, omdat je geen ruzie wilde. Het gaat zelfs verder: je bent conflict mijdend geworden.  

Deze conflict mijdende houding is een ‘overlevingsstrategie’. Het is belangrijk om te beseffen dat je dit vroeger nodig had.  Je hebt als het ware deze ‘jas’ van ‘conflict mijdend zijn’ aangetrokken om de situatie thuis, op dat moment, aan te kunnen.

Vaak zie je dat mensen die op jonge leeftijd een overlevingsstrategie hebben ontwikkeld, zich in hun latere leven op dezelfde manier blijven gedragen. Alleen zijn de omstandigheden wel veranderd. Het is ‘mooi weer’ geworden! De ‘jas’ mag uit!

En..…waar een overlevingsstrategie je vroeger gered heeft, kan deze je op een later tijdstip in je leven belemmeren in je ontwikkeling, energieniveau of wensen. De ‘jas’ is misschien wel te klein geworden, waardoor hij je belemmert om vrij te bewegen.

Want als je je conflict mijdend opstelt bij een reorganisatie, kun je dan nog wel voor je eigen belangen opkomen? De omstandigheden zijn veranderd: wie zegt dat er nu niet naar je wordt geluisterd??

En bescheidenheid siert de mens. Maar als dit doorschiet in een situatie waardoor je niet makkelijk kunt vertellen welke successen je hebt behaald in je vorige functie , hoe verkoop je je jezelf dan tijdens een sollicitatie?

Velen van ons hebben overlevingsstrategieën. Dat is heel menselijk en normaal. Het heeft vaak te maken met een angst, behoefte of overtuiging. Voorbeelden zijn: angst voor afwijzing of de controle willen hebben.

Probeer er voor jezelf bewust van te worden welke patronen er in jouw leven zijn en doe er je voordeel mee!

Draag je nog steeds die heerlijke warme winterjas van controle willen hebben……? Misschien wordt het nu dan hoog tijd om hem uit te doen! Het is immers bijna zomer!

Dit vind je misschien ook leuk...