Hoofd versus hart; waar luister jij naar?

photo-1425009294879-3f15dd0b4ed5 (1)

Hoofd versus hart: waar luister jij naar?

Herkennen we dit dilemma niet allemaal?

Waar moeten we bij belangrijke beslissingen naar luisteren: het verstand of het gevoel?

Hoe vaak gebeurt het in je leven dat iets niet goed voelt, maar dat je rationeel toch kiest voor (vul maar in):

a) zekerheid

b) geld

c) wat anderen van je verwachten

d) al het bovenstaande

 

 

Soms gaat dit om kleine zaken waarbij je door je keuze anderen echt een plezier doet en je jezelf een keer wegcijfert. Tot zover niets aan de hand. We zijn immers niet alleen op de wereld, en van een keer rekening houden met een ander is nog nooit iemand slechter geworden.

Maar wat, als het nou om grotere, belangrijkere beslissingen in je leven gaat?

Stel dat de keuze die tegen je gevoel in gaat, een promotie op je werk betreft? Anderen verwachten min of meer van jou dat je deze kans grijpt. Je hebt zoveel jaar werkervaring en dit zou een volgende logische stap zijn. Je krijgt meer invloed en aanzien en krijgt bovendien meer betaald.

Je hart zegt je: dit past niet bij mij. Ik ben een specialist op mijn vakgebied, en geen manager. Ik vind het veel leuker om vakinhoudelijk bezig te zijn dan om mensen aan te sturen.

Je hoofd zegt je: dit is een fantastische kans om hogerop te komen. Dit zullen ze thuis geweldig vinden. Ik ga meer verdienen en ik krijg de kans om veel naar het buitenland te reizen voor de zaak. Deze kans moet ik niet laten lopen.

Waar luister je naar? Naar je gevoel of naar je verstand?

Soms zijn er goede redenen om je verstand voor te laten gaan. Financiële redenen kunnen een goede reden zijn, maar…..probeer je gevoel niet te negeren bij belangrijke keuzes met betrekking tot je carrière of loopbaan.

Vaak, als je achteraf terug kijkt op dingen die niet zijn gelopen zoals je had gewild, komt dat gevoel van toen terug. ‘Ik wist dat ik spijt zou krijgen, het voelde toen eigenlijk al niet goed.’

Het kan ook zijn dat je een bepaalde carrière keuze juíst op gevoel maakt. Stel dat je altijd al een B&B hebt willen hebben in Zuid-Spanje. Je volgt je gevoel, zegt je baan op en gooit het roer om. Maar je ervaart stress doordat je inkomsten nogal tegenvallen, en het breekt je op dat je de taal nog niet goed genoeg kent om je goed uit te drukken. Dan denk je achteraf misschien: had ik maar iets meer naar mijn verstand geluisterd.

Bij belangrijke beslissingen in je leven en loopbaan zal een goede balans tussen je hoofd en je hart je vaak de juiste richting aangeven.

Probeer daarom beide in te zetten bij belangrijke keuzes in je leven, loopbaan- of carrièrevraagstukken.

Dit vind je misschien ook leuk...