Hoe verover je een baan als je niet precies weet wat je wilt?

photo-1421986527537-888d998adb74

Het antwoord hierop is kort en bondig: Niet!

Dat klinkt hard, maar het is wel waar. Ga maar na: bij een sollicitatie gaat het erom dat je de ander kunt overtuigen dat jij de beste kandidaat bent voor deze specifieke functie. En, uitgaande van onze stelling dat je niet precies weet wat je wilt, heb je dus jezelf nog niet overtuigd dat je deze baan wel echt wilt. Hoe kun je dan de ander overtuigen?! Zou jij iemand aannemen waarbij je de twijfel letterlijk voelt?

Dit is precies de reden dat het zo belangrijk is eerst te inventariseren waar je goed in bent, wat je kernkwaliteiten zijn en waar je energie van krijgt qua werkzaamheden. Als je daar inzicht in hebt gekregen is het veel makkelijker om je te richten op functies die aan jouw eisen voldoen.

Je denkt nu misschien: ‘ Aan mijn eisen? In deze moeilijke tijd?’. Mijn antwoord is: ‘Juist in deze moeilijke tijd’. Als je geen enthousiasme uitstraalt voor de functie waar je op gesprek komt, zullen ze in het sollicitatieproces niet verder met je gaan. De ‘vonk’ ontbreekt in dat geval. Voor jou 10 anderen en dan het liefst met iemand die wel uitstraalt dat deze baan de perfecte match voor hem of haar is. En jij kunt alleen maar echt enthousiast zijn als de baan bij je persoonlijkheid en jouw kwaliteiten past. De reden dat je zo moeilijk een nieuwe baan kunt vinden, kan dus weleens in deze vicieuze cirkel zitten.

Bedenk wel: alleen al dit inzicht is een mooi begin naar een nieuwe manier van solliciteren! Investeer tijd om te ontdekken waar jij voor staat en waar jij goed in bent! Dan kun je daarna tijd investeren in de functies en bedrijven die daarbij horen. Het gaat er niet om dat je de meeste sollicitaties verstuurt, maar dat je sollicitaties verstuurt naar bedrijven en functies waar je echt enthousiast over bent!

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...