Een APK voor je carrière?!

photo-1433235104021-d12822657867

De meesten van ons kennen het wel: na vier jaar moet je een nieuwe auto APK laten keuren. Deze Algemene Periodieke Keuring vindt daarna eens per twee jaar plaats en na acht jaar zelfs elk jaar!

De verkeersveiligheid wordt beoordeeld (o.a. de remmen, wielophanging), er wordt gekeken naar de omgeving (uitstoot van uitlaatgassen) en de registratie (o.a. de kilometerstand) wordt onder de loep genomen.

Als we deze APK nu eens zouden betrekken op onszelf en onze loopbaan, hoe vaak kijk jij dan naar:

  • Je ‘veiligheid’ oftewel je gezondheid: ga je nog steeds fluitend naar je werk en voel je je fit? Of merk je dat je werk je steeds meer energie kost en weet je niet hoe dat komt en hoe je dat aan kunt pakken?
  • Je omgeving: past het bedrijf en de afdeling nog net zo goed bij je als toen je er begon met werken? Of voelt de formele omgeving nu juist veel minder prettig als toen? Is de sfeer veel minder geworden sinds die nieuwe leidinggevende of reorganisatie?
  • Je registratie: hoe sta je ‘geregistreerd’ bij je huidige organisatie? Is het bekend wat je kwaliteiten zijn? Wat je in de toekomst zou willen? En is er ook ruimte voor jou om je in die richting te ontwikkelen?

Allemaal vragen die we onszelf ook regelmatig zouden moeten stellen. Maar doen we dat ook?

Vaak gunnen we onszelf in de hectiek van alledag, met de nodige deadlines en meetings, geen tijd en rust om hierover na te denken. Terwijl dit wel heel belangrijk is! Eigenlijk zou iedereen dit met regelmaat op de agenda  moeten zetten. Want hoe eerder we aan de bel trekken als we niet goed meer op onze plek zitten, hoe beter. Dan is er in ieder geval de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan en de situatie waar nodig bij te sturen. Soms hebben kleine veranderingen in taken al een behoorlijk effect. En soms kom je tot de conclusie dat het tijd is om verder te kijken naar een nieuwe uitdaging (binnen of buiten de organisatie).

Een verplichte APK voor je carrière op regelmatige basis dus!

Wanneer zet  jij je APK loopbaan afspraak in de agenda?

 

Deze blog is ook verschenen op sollicitatiebuddy’s. (www.sollicitatiebuddys.nl)

Dit vind je misschien ook leuk...